[ cz | en ]
zapnout styl

Velikonoční Krakow














Když mi psal Robert Klein, že mi k němu do Waršavy dorazila očekávaná zásilka v podobě dětského kočárku, a že má doma nepatrný problém, neboť poté, co kurýr onen předmět doručil a Robert dorazil ze svého měsíčního výletu na Floridu, zeptala se jej manželka, zda ji nechce něco říci. Nechtěl. Vzhledem k tomu, že měl na polském Zakrzowku studenta Teppa, provozovatele zatopeného finského dolu Ojamo, dohodli jsme se, že spojíme příjemné s užitečným.

Zakrzowek je zatopený kamenolom v samotném centru Krakowa, který je cílem mnohých nejen místních potápěčů. Svobodným Heřmanicím se samozřejmě nevyrovná, ale i tak stojí za to vzít si skůtr a lom si třeba dokola objet, což vydá dle rychlosti tak na hodinový ponor. Na skůtru na suchu to trvá o něco méně, ale je třeba mít k dispozici skůtr vhodný, například růžovou nebo jasně červenou Vespu.

V Krakově jsme strávili přibližně šest hodin, snědli přinejmenším 20 pirohů + nějaké lokální smažené bezejmenné závitky s masem a rýží v zelném listu, 2 gofry s truskawkami atd. I tak jsem byl sužován nepřekonatelným hladem, pač Sanyo již dále odmítla koupit v židovském ghettu zapékanou bagetu s jakousi lákavou polskou směsí. Naštěstí jsem před tím pozřel 3 talířky čítající kus vejce, klobásy a ryby, které byly s pečivem rozdávány zdarma na Rynku Glownym. Shromažďovali se kolem podivně vyhlížející lidé, tak doufám, že to nebyla nějaká akce místních Charitas ...Důvodem byly velké velikonoční trhy, kde kromě tradičních pro Polsko typických velikonočních výrobků v každém třetím stánku něco grilovali, vařili, smažili či míchali.

Slavný hrad Wavel jsme si neužili, neboť jsme se při vstupu dozvěděli, že vstup se psy je zakázán. Mášenka neuvěřitelně přitahovala pozornost kolemjdoucích, zejména starších, ale velmi milých polských kolemjdoucích, takže se její v slunci se blyštící zrzavé srsti dostávalo více než zasloužené pozornosti. Takže jsme se vydali směrem ke Kazimieři, židovskému ghetu a k řece. Soňa mi opětovně odepřela návštěvu židovské restaurace, která jistě nabízela neuvěřitelné gastronomické zážitky. Z Krakowa jsme odjížděli příjemně unaveni, naštěstí široká cesta vede až na hranice, kde jsme se ještě podrobili policejní kontrole, nicméně štěkající Masha odradila přísně vypadající policejní klučíky od jakýchkoliv větších akcí.